16 Ocak 2017 Pazartesi

Leopard Gecko

L.Gecko

Leopard Gecko

Bugünde Gecko ailesinin en çok tanınan ve en sevimlisi diyebileceğimiz türü olan Leopard Gecko hakkında bilgiler yazacağım.

Bilindiğiniz üzere Gecko ailesi çok geniş bir ailedir ,bunlardan biri olan Leopard Gecko; çöl ve zemin alanlarında yaşayan Orta  Asya nın  dağlık bölümlerde  ve ,Afganistan,İran,Pakistan son olarak ta Hindistan da görülmektedir.Ortalama 32° C  de yaşamını sürdüren bir hayvandır.Kış aylarında yağ depolaması yaparlar.


Etçil beslenen hayvanlardır.Ortalama boyları 6.4 ile 8.0 cm ,3 gram ağırlığındadır.Yetişkileri ise 20.5 ile 27 cm ,45 ile 60 gram arasındadırlar.
Leopar desenli ve sarımsı renklere sahiptirler.
Doğal ortamında bulunan  Leopard Geckonun renkleri daha koyu  ve desenleri fazladır.Derileri güneş ışınlarına,kumlara, kayalıklara yani arazi şartlarına göre  çok dayanıklıdır.
Çift leopard Geckolar

Leopard geckolar gündüzleri uyuyup ,sıcaklığı emip ,enerji depolayıp geceleri de avlanırlar.Kısa bacaklı olmaları  ,kaya vb  doğa ortamlarına karşı çeviklik ve hız sağlar.Diğer geckolara oranla ayaklarında vatuzmsu yapı yoktur ,bu  yüzden pürüzsüz ve dik yüzeylere tırmanamazlar.
Peki sağlıklı bir Leopard Geckoy nun sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayacağız?
İnce kuyruk yapısına sahip bir L.Geckonun yetersiz beslendiğine işarettir.Böyle bir birey tam olarak sağlıklı sayılamaz.

Bu küçük hayvan doğal ortamında bir çok  hayvanında av besinidir,yılanlar,tilkiler büyük kertenkeleler için birer protein kaynağıdır.Geckonun keskin görme ve duyma yeteneği ile gece ve gündüz boyunca bu  hayvanlardan korunmalarını sağlarr.
Saldırıya uğradığında,eğerki kuyruk kısmından yakalandıysa,istemli olarak kuyruklarını bırakabilirler ,ve sinirsel olarak bu kuyruk yaklaşık 30 dakikaya kadar hareketli olarak hayvanı oyalayıp gecko nun  ortamdan uzaklaşmasını sağlar,bu  kuyruk bırakma olayına caudal autotomy adı verilir

(Kuyruğunu birakmış bir L.Gecko)

.Tabiki bu kuyruk bırakma olayı bazı durumlarda L.Geckonun hastalanmasına veya bazı durumlardada nadir olarak ölmesine yol açabilir.Yavaştan gene kuyruk çıkmaya başlıcaktır,bu çıkan kuyruk eskisine oranla daha  kısa ve  daha yağlı olacaktır.
(Yeniden Kuyruğun oluşumu)

Avrupada bu türler evlerde en çok beslenen türlerdir,diğer yazılarımda bu türler i evde beslemek için nasil ortam sağlanmalı,nelere dikkat edilmeli vb konulara ellerimin yazabildiği kadar sizlere anlatmaya çalışacağım.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder