8 Şubat 2017 Çarşamba

Yılan Kertenkele (Anguis Fragilis)

Yılan Kertenkele
Yılan Kertenkele

Tanım

Vücut boyu  50 cm kadar olabilen silindir şeklinde ve bacaksız bir kertenkele türüdür. Görünüşü yılana benzer ancak serbest göz kapakları mevcuttur. Vücudu örten keratin pulların alt tabakası kemik olduğundan sert ve parlaktır. Başın üstü simetrik plaklarla örtülüdür. Göz bebeği yuvarlar, sırt ve karın pulları kahverengidir. Sırt ortasında boyuna uzanan ince siyah bir çizgi bulunabilir. Gövde yanları siyahımsı veya kırmızımsı kahverengidir. Gençlerde sırt açık sarı veya kırmızımsı yanlar ve karın taraf sayahımsıdır. Yaşlı erkeklerde sıralar halinde mavi lekeler bulunur.



Biyolojik -Ekolojik Özellikler ve Yayılış
Orman makilik çayırlıklarda taş altı veya toprak içinde yaşar. Beinlerini yumuşak vücutlu omurgasız hayvanlar ve böcekler teşkil eder. Keratin pulların altındaki kemik plaklar nedeniyle vücudu yılan gibi esnek ve kıvrak değildir. Hareketleri yavaştır.Bir dişi yaşa bağlı olarak 5-26 yavru doğurur. Türkiyenin Karadeniz sahil bölgesinde yayılmıştır.Deniz seviyesinden 2000 metre yüksekliklerdede yaşar. Ülkemizde iki ayrı alttürünün yaşadığı kabul edilmektedir.

Vücut şekli yılana benzediğinden türün yayılış alanındaki bazı bölgelerde yılan sanılıp öldürülmektedir. Tamamen zehirsiz ve çok ağır hareketli bu bacaksız kertenkele türünün öldürülmesine gerek yoktur. Zaten yayılış alanında ağır hareketi nedeniyle genellikle tehlikesiz bir yılan türü olduğu sanılmaktadır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder