17 Ocak 2017 Salı

Evde Tarantula Besleme Rehberi

Evde Tarantula Besleme Rehberi

golden knee tarantula
golden knee tarantula
Bugünde farklı bir konu olarak Evde Tarantula Besleme üzerine değineceğim.
İlk olarak Tarantulalar hakkında temel bilgileri tekrar etmek için Tarantulayı Tanıyoruz rehberine bir göt atmanızı tavsiye ederim.

 Önce aklınızdaki en düşündürücü soruya cevap verelim...

1-Tarantulalar zehirlimidir,ısırılırsak  ne olur?

Bu konu belkide internet üzerinde araştırılan en çok konulardan birisidir.Evet bazı tarantulalar zehirlidir,bazılarınında ısırığı normal bir bireylerde sağlık sorunu teşkil etmeyecektir,birçok  kaynakta bazı Tarantulaların zehirli oldukları için ,arı sokmasına vb gibi şeylere alerjisi olan insanlar için risk taşıdığı bilgileri veriliyor,Mümkün olduğu kadar Tarantulaları çıplak elle alınmamalı, alıcaksakta karnının tok olduğunu bilmeniz ve, ele alırken çok yavaş hareketlerle alınması gerektiğini biliyor olmanız gerekiyor..Tabi ki genede bir Tarantula tarafından ısırılıp,ve birazda hassas bir bünyeniz varsa doktora başvurmanızda fayda vardır. Tabi ki Hekimlerimizin ne kadarı Tarantula zehiri ,ısırığı hakkında tecrübelidirler tartışılır bir durum.



Tarantula beslemeye karar verdiniz artık  hazırlıklara başlaya bilirsiniz.İlk olarak ne tür Tarantula besleyeceksiniz ona karar vermelisiniz, çünkü Tarantulalar;Ağaç Türü,Zemin Türü,Tünel Türü olmak üzere temel 3 türe ayrılırlar,ben burada sizlere Grammostola pulchripes Chaco golden knee ''Zemin Türü"örnek alarak anlatacağım.


Tarantula
Yavru bir Golden knee

İlk olarak Teraryum boyutları hakkında bilgi vermek istiyorum;Teraryumlar  tarantulanın boyutlarına göre seçilmesi lazım,yavru bir tarantula için bir plastik  boş kürdan kutusu tepesinden minik bir iğne ile havalandırma delikleri açıyoruz,  ardından  1 parmak boyunca hindistan cevizi torfu zemine serin.  bu torfun çiçekler için olanlarından kullanmayın,coco petler var onlardan tavsiye ediyorum ve ,hafif sprey ile sisli bir su püskürtün. 
 Tarantulalar nemli ortamları sever.
Asla tarantulanızın üstüne doğru su püskürtmeyin !

Kürdan Plastiğinden Yuva
Kurdan plastiğinden yuva yapımı

yada internette bir sürü  kaliteli türlerine göre yuvalar sipariş verebilrisiniz Bkz:


Yavru Terraryum
Tünel,Ağaç ve zemin türü için hazırlanmiş yavru teraryumlar

Tarantulaların en zor kısmı yavru iken beslenme kısmıdır,tarantulalar asla ölmüş bir yem yemezler. 
Verdiğiniz yemler tarantulanın 1/3 oranında küçük olmasi gerekiyor,yavu için ideal beslenme kaynaği minik mevye sinekleri,minik çekirgeler olabilir.
Tarantulalar her büyüme göstergelerinde kabuk değişimi yaparlar,bu sırada canlı  1-2 hafta boyunca bile haraketsiz kalabilir,avlanmazdır,öldü diye sakın çöpe atmayin.Tarantulalar 1-2 sene beslenmeden de durabilir,fakat yavru iken haftada 1 kere canlı yem atsanız yeterde artar.

Tarantula yavrusu
Gelişmekte olan bir tarantula yavrusu

Tarantulamız orta boyutlara geldi ve
kabına sığmamaya başladiğini fark etinizde, artık yeni bir kaba koyma aşmasına geçebilirsiniz,
Zemin gene ayni torf kulana bilirsiniz,kabın yarısı nemli yarısı kuru kalsın böyle daha iyidir.Hava akşını için tarantulanın kaçamicak boyutlarda hava delikleri delmeyi unutmayın.Bu aşamada tarantulanızı Orta boy çekirgeler,Sinekler,Güveler,bol proteinli Un kurtları çok iyi birer yemek olacaktır.Haftada 2 kere besle yeterde artar.

Plastik Kab Terraryum
Orta boy bir tarantula için basit bir teraryum

Yetişkin birey tarantulasına sahip olma aşamasındayız artık Doğal ortamını tamamen kurmanın vakti gelmiştir,Terayumunu basit olarak yer türü için tabi 60lt bir akvaryum içini torf ile doldurup,gerekli üst tarafi kapak kapama işlerini yapmanız lazım yoksa ev içinde yetişkin bir tarantula geziyor olur ..


Cam Terraryum
Yetişkin bir tarantula  teraryumu

Tarantulanın ortamının nem ve sıcaklık değerleri kontrol etmeniz gerekiyor artık,%60-80 arası nem  ve 25 derece sıcaklık yeterde artar.Bunun için Nem ve ısı ölçer yerleştirmeniz lazım..
Exoterranın ürünlerini tavsiye edebilirim. Teraryumun zeminin bir tarafı kuru olsun her zaman ..
Yem kısmı büyüdükçe kolaylaşıyor,Bol bol un kurdu ile besleyebilirsiniz,İnternet üzerinden  fare atan arkadaşları görüyoruz ,kanınız kaldırıyorsa kobay faresi de atabilirsiniz size kalmış bir durum..
Tarantula Nem ölçer
Örnek bir Nem ölçer
Tarantulanızla sevgi halinde kalın.....

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder